De Meetklok

4.Meetklok


4.1. Nauwkeurigheid:

De meetklok is een meetinstrument waarmee tot op 1mm of 0.01mm kan afgelezen worden. De benaming meetklok heeft deze te danken door de verwijzing naar een zakhorloge. Deze lijkt op een klokaflezing. Deze wordt ook regelmatig gebruikt in opstelling samen met een magnetische voet (zie afb.2)

Analoge meetklok met magnetische voet (afb.2) 













4.2. Toepassing:

 Een meetklok is een meettoestel waarmee je niet rechtstreeks een maat kunt bepalen, tenzij de grootte van de maat binnen het meetbereik ligt van de meetklok. Meetklokken worden vooral gebruikt in de metaalbewerking waarbij met heel kleine toleranties wordt gewerkt. De meest gekende uitvoeringen zijn de analoge meetklokken en de digitale meetklokken (zie afb.3). Deze worden gebruikt om een afwijking op evenwijdigheid of rondheid van een stuk te meten.


 Digitale meetklok (afb.3)













4.3. Omschrijving:
 
De meetklok is een meetinstrument dat de rechtlijnige verplaatsing van een meetstiften omzet in een ronddraaiende beweging van een wijzer zodat je de verplaatsing kunt aflezen t.o.v. een wijzerplaat. 1 mm verplaatsing van taster 2 komt overeen met één volledige omwenteling van wijzer 4. Wijzerplaat 5 is verdeeld in 100 gelijke delen; de afleesnauwkeurigheid bedraagt dus 1/100 mm. Het aantal millimeter lees je af op een kleine schaalverdeling. De maximale verplaatsing bedraagt gewoonlijk 10 mm. Er zijn ook tolerantienaalden voorzien, die je kunt verschuiven. Om op de maximum- en minimummaat in te stellen (vooral bij controle van seriewerk). Je stelt de wijzer in op 0, zonder axiale verplaatsing van taster 2. Dit doe je door de wijzerplaat te verdraaien ten opzichte van de wijzer. (zie afb.1)

                                      Beschrjving analoge meetklok (afb.1)
                                     




 4.4. Onderhoud:


Voor en na het meten het meetgereedschap steeds grondig reinigen. Men kan op de bewegende delen ook altijd een drupje olie doen.


2 opmerkingen: